ISSN: 1300-4115
İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi - Göğüs Hastanesi Dergisi: 22 (3)
Cilt: 22  Sayı: 3 - 2008
ORIGINAL ARTICLE
1.
TÜBERKÜLOZ PLÖREZİ TEŞHİSİ KONULAN YAYMA NEGATİF OLGULARDA BRONŞ LAVAJININ TANISAL DEĞERİ
THE DIAGNOSTIC YIELD OF THE BRONCHIAL LAVAGE IN SPUTUM SMEAR NEGATIVE PATIENTS WITH TUBERCULOUS PLEURISY
Selahattin ÖZTAŞ, Sema SARAÇ, Melahat KURUTEPE, Ali Vefa ÖZTÜRK, Özlen TÜMER, Eylem ACARTÜRK
Sayfalar 61 - 64
Bronkoskopinin tüberküloz plörezinin tanısındaki yerini değerlendirmek için akciğer grafisinde parankim lezyonu görülmeyen plevra tüberkülozu hastalarında bronş lavajında asidorezistan basil (ARB) saptama olasılığını araştırdık. 2006-2007 yıllarında servisimizde yatarak tedavi gören 11'i kadın, 20'si erkek toplam 31 hasta çalışmaya alındı. Bunların 15i histopatolojik olarak tanı konan, 16'sı klinik ve radyolojik olarak tüberküloz plörezi tanısı ile tedaviye yanıt veren hastalardı. Onsekiz tanesinin toraks tomografisinde ve tamamının posterior anterior akciğer grafisinde parankimal infiltrasyon yoktu. Balgamda ARB teksişeri ve kültürleri iki kez bakıldı. Hastalara bronkoskopi yapıldı ve bronş lavajlarında ARB araştırıldı. Bronş lavajı pozitifliklikleri kültür sonuçları ile doğrulandı. Parankim lezyonu olmayan, otuzbir hastanın üçünde (%9.6) bronş lavajı teksif ve kültürü M. tuberculosis pozitif olarak saptandı. Balgam ARB teksif ve kültürleri negatifti. Parankim infiltrasyonu olmasa da diğer yöntemlerle tanı konulamayan tüberküloz plörezili hastalarda bronş lavajının tanısal değeri olduğu düşüncesindeyiz.
In this study we aimed to evaluate the diagnostic role of fiberoptic bronchoscopy in patient with tuberculous pleurisy without parenchymal infiltration. We examined the bronchial lavage for acid fast bacilli (AFB) to determine the diagnostic yield of the procedure. We included 20 male, 11 female patients (totally 31 patients) in this study, who were diagnosed and treated as tuberculous pleurisy in our department at 2006 and 2007. 15 patients were diagnosed histopathologically, 16 patient were diagnosed clinically and radiologically as tuberculous pleurisy. All patients had no parenchymal infiltration in posterior-anterior chest x-ray. Eighteen patients had a chest computed tomography which showed no parenchymal infiltration. At least two sputum smear samples were taken from each patients. We took bronchoscopic bronchial lavage from all these patients and we looked for AFB in these lavages. Positive results of lavage were comfirmed with culture. We found 3 lavage smear and culture positive results (9.6%) for M. tuberculosis among these 31 patients who had had no paranchimal lesion. Sputum AFB smears and cultures were negative. We believe that looking for AFB in the bronchial lavage has a diagnostic yield for the tubercuolus pleurisy patients who haven't been diagnosed with other methods even there is no parenchymal infiltration.

2.
HEMOPTİZİ: 311 OLGULUK BİR RETROSPEKTİF ANALİZ
HEMOPTYSIS: A RETROSPECTIVE ANALYSIS OF 311 CASES
Hakan KOCA, Sezen Ş. ÖZDEN, Filiz GÜLDAVAL, Rıfat ÖZACAR
Sayfalar 65 - 71
Çalışmamızın amacı hemoptizinin etiyolojik dağılımını, etiyoloji ile hemoptizi miktarı arasındaki ilişkiyi ve farklı tanısal yöntemlerin nedeni saptamadaki başarısını göstermektir. Hastanemize Ocak 2000 - Aralık 2002 tarihleri arasında hemoptizi nedeniyle başvuran 311 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. En sık hemoptizi nedenleri akciğer kanseri (% 28.4), aktif akciğer tüberkülozu (%16.4) ve pnömoniydi (%16.1). 24(%7.7) olguda idiopatik hemoptizi vardı. 220(%70.7) olguda ilk hemoptizi atağı, 91(%29.3) olguda ise rekurren hemoptizi mevcuttu. En sık görülen ek semptom öksürüktü (%65.5). Göğüs radyogramında en sık görülen lezyon tipi homojen dansite artımı (%27.9), en sık lezyon yeri ise sağ üst zon (%21.2) ve sağ alt zondu (%21.2). Toraks bilgisayarlı tomografide (BT) en sık görülen lezyon tipi kitle (%37.6), en sık lezyon yeri sağ üst lobtu (%23.2). Göğüs radyogramında %83.2 olguda lezyon izlenirken, toraks BT'de %87.9, bronkoskopide %66.6 olguda patoloji izlendi. Sonuç olarak, hemoptizinin en sık nedenleri akciğer kanseri, tuberküloz ve pnömoniydi. Tanısal değerlendirmede toraks BT'nin bronkoskopiye göre daha yüksek bir değere sahip olduğu görüldü. Hemoptizi değişik klinik durumlarda görülebilen önemli bir semptomdur. Bu çalışma hemoptizi nedenlerinin dikkatle araştırılmasının önemini göstermektedir.
The aim of this study is to show the etiologic distribution of hemoptysis, relationships between etiology and the amount of hemoptysis, and the capability of different diagnostic methods in determining the causes of hemoptysis. 311 patients, who were admitted to our hospital for hemoptysis between January 2000 and December 2002, were retrospectively rewieved. The most comman causes of hemoptysis were lung cancer (28.4%), active pulmonary tuberculosis (16.4%) and pneumonia (16.1%). 24(7.7%) patients had idiopathic hemoptysis. It was the first hemoptysis attack in 220(70.7%) cases and was recurrent in 91(29.3%) cases. The most comman associating symptom was cough (65.5%). The most comman radiologial lesion was homogenious dansity (27.9%) and the most comman lacation was right upper zone (21.2%) and right lower zone (21.2%). The most comman thorax CT lesion was mass (37.6%) and the most location was right upper lobe (23.2%). There were abnormal findings in the chest radiographs of the 83.2% of the cases, while in thorax CT images of 87.9% and 66.6% of bronchoscopy. As a result, the leading cause of the hemoptysis was lung cancer. It was seen thatcomputed tomography has a higher value than fiberoptic bronchoscopy in diag nostic evaluation. Hemoptysis can be seen in very different clinical conditions. This study emphasizes the importance of careful search for the reasons hemoptysis.

3.
AKCİĞERİN PRİMER TÜKRÜK BEZİ BENZERİ TÜMÖRÜ OLGUSU
A CASE OF SALIVARY GLAND TYPE TUMOR OF LUNG
Günseli BALCI, Yelda VAROL, Zekiye AYDOĞDU DİNÇ, Rıfat ÖZACAR
Sayfalar 73 - 77
Akciğerin primer tükrük bezi benzeri tümörü oldukça nadir görülür. Bu tip tümörler submukozal bronşial bezlerden orijin alırlar. Çoğunlukla ana bronşta lokalizedirler. Komplet rezeksiyon önerilen tedavi şeklidir. Adjuvan radyoterapi veya kemoterapi verilebilir. Kırkdört yaşında erkek olgu sağ omuz ve sırt ağrısı, hemoptizi ve nefes darlığı yakınmaları ile başvurdu. Posteroanterior akciğer grafisinde sağ akciğer üst zonda homojen dansite artışı izlendi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sağ apekste mediasten ve ana vasküler yapılara invaze tümöral lezyon ve bilateral multipl hematojen metastaz ile uyumlu lezyonlar saptandı. Bronkoskopide trakea alt uçtan başlayan sağ ana bronş girişinde submukozal tümöral infiltrasyon ve sağ üst lob bronş lümenini daraltan kitle lezyonu izlendi. Histopatolojk ve immunohistokimyasal inceleme sonucu akciğerin tükrük bezi benzeri tümörü olarak rapor edildi. Uzak metastazı saptanmayan ve Evre 4 olarak evrelendirilen olguya cisplatin bazlı kemoterapi verildi. Olgumuz nadir görülmesi nedeniyle literatür bilgileri eşliğinde sunulmuştur.
Salivary gland type tumor primarily arising in the lung is extremely rare. These types of tumors originate from submucosal bronchial glands. Most of them are located within the main bronchus. Complete surgical resection is recommended for treatment of this tumor usually followed by adjuvant radiation or chemotherapy. The patient is a 44-years-old man applied with complaints of right shoulder and right sided back pain, hemoptysis and shortness of breath. There was homogenius lesion in right upper lobe on posterior-anterior chest radiography. The right upper lobe contained a tumor mass extending into the large vessels and the mediastinum on thorax computerized tomography. Bilateral multipl pulmonary paranchymal metastasis were identified radiographically. In bronchoscopy, tumoral lesion that is starting from the proximal portion of the trakea and causing submucosal tumoral infiltration in right main bronchus and narrowing the lumen of right upper lobe bronchus was seen. Primary salivary gland type tumor of lung was reported in histopathological and immuno¬histochemical examination of biopsy that was taken from this regions. There were no distant metastasis. The case was accepted as stage 4 and received cisplatin based chemotheraphy. The case was presented with the review of literature as a rare entity.

4.
MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMA (OLGU SUNUMU)
MALIGNANT PLEURAL MESOTHELIOMA (CASE REPORT)
Cemil KUL, Ahmet ÜÇVET, Soner GÜRSOY, Halil TÖZÜM, Ata ÖZTÜRK, Sinan ANAR, Serdar ŞİRZAİ, Şener YILDIRIM, Nur YÜCEL
Sayfalar 79 - 82
Malign plevral mezotelyoma (MPM) plevranın en sık primer malign tümörüdür. Yetişkinlerde asbest teması ile yakın ilişkili olmasına karşın, çocukluk yaşta görülenlerde bu ilişkiye pek rastlanmaz. Asbest maruziyeti pulmoner fibrosis, akciğer kanseri, plevra veya peritonda mezotelyoma, gastrointestinal malignite ile plevral effüzyon, plevral plak, diffüz plevral kalınlaşma ve round atelektaziyi içeren plevral değişikliklere yol açmaktadır. En sık septom dispne ve göğüs ağrısıdır. Sıklıkla dördüncü dekatta ve sağ hemitoraksta görülür. MPM diğer akciğer neoplazmları ile karışabilir. Olgumuz kırk yaşında erkek hastaydı. Solda daha fazla olmak üzere bilateral plevral mayisi mevcuttu. Sol taraf video-yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) ile MPM tanısı konuldu. Sağda da plevral efüzyonu ve plakları olan hastaya çekilen tüm vücut PET'de sol hemitoraksta dahil olmak üzere hiçbir alanda aktivite artımı saptanmadı. Sağdaki lezyonların değerlendirilmesi amaçlı yapılan VATS sonuçları benign olarak gelen hastaya Ekstraplevral pnömo-nektomi + diyafragma ve perikard rezeksiyonu + Gorotex mesh ile rekonstrüksiyonu" ameliyatı yapıldı. Erken postoperatif dönemde sol hemitoraksta postpnömonektomik ampiyem gelişti, sağ hemitoraks ve batında sıvı toplandı. Solunum sıkıntısını takiben multiorgan yetmezliği gelişti. Hasta postoperatif dönemde dördüncü ayda kaybedildi.
Malignant pleural mesothelioma (MPM) is the most common primary malignant tumor of the pleura. Though it is related with asbest exposure in adults, there is not this kind of relation in children. Asbestos exposure cause pulmonary fibrosis, lung cancer, mesothelioma, gastrointestinal malignancies and pleural abnormalities include pleural effusions, pleural plaques, diffuse pleural thickening and rounded atelectasis. The most common symptoms are dyspnea and chest pain. The disease is frequently seen in fourth decade and on right hemithorax. Malignant pleural mesothelioma may be misdiagnosed as any other pulmonary neoplasm. Our male patient was 40 years old. He has bilateral pleural effusion while too much effusion was on left hemithorax. Malignant pleural mesothelioma was diagnosed by left VATS. There was no increased activity on whole body PET in patient who had also right pleural effusion and plaques. Biopsies from right hemithorax taken via VATS were benign and than "Extrapleural pneumonectomy + diaphragma and pericard resection + reconstruction with Gorotex mesh" was performed. In early postoperative period, postpneumonectomy empyema was seen at left hemithorax and effusion was detected at right hemithorax and abdomen. Multiple organ failure occurred after respiratory distress. Patient died on the fourth postoperative month.

5.
HER LİTİK KEMİK LEZYONU METASTAZ DEĞİLDİR: PRİMER AKCİĞER KANSERİYLE EŞ ZAMANLI FİBROMATOZİS
EVERY LYTIC BONE LESION IS NOT A METASTASIS: PRIMARY LUNG CANCER AND SYNCHRONOUS FIBROMATOSIS
Kutsal TURHAN, Tuncay GÖKSEL, Alpaslan ÇAKAN, Deniz NART, Ufuk ÇAĞIRICI
Sayfalar 83 - 86
Kemikler bronşiyal karsinomun sık metastaz yaptığı dokulardır. Bu çalışmada, tanı anında lokal ileri evre primer akciğer karsinomu ve başlangıçta litik kemik metastazı kuşkusu uyandıran göğüs duvarı kitlesi bulunan bir olgu sunulmuştur. Mediastinoskopi ile N2 hastalığı gösterilen olguya göğüs duvarı lezyonundan yapılan biyopsinin sonucunun fibromatozis olarak rapor edilmesi üzerine küratif kemotrapi ve mediastinal radyoterapi uygulanmış ve primer tümörde tam yanıt alınmıştır. Yine aynı tedaviyle göğüs duvarındaki fibromatoziste de belirgin regresyon izlenmiştir. Bu olguyla vurgulamak istediğimiz iki temel nokta, radyolojik olarak metastatik olduğu düşünülen kemik lezyonlarında, tedavi planını değiştireceği için eğer lezyonun yeri uygunsa histopatolojik tanı konulması gerektiği ve inoperabl veya irrezektabl olgularda fibromatozisin kemoterapi ile de tedavi edilebileceğidir.
Bones are the frequent sites of metastases that are detected throughout the course of bronchial carcinoma. In this article, we present a case of a primary lung cancer in advanced stage and a lytic chest wall mass that had been initially suspected as bone metastasis. Mediastinoscopic biopsy showed an N2 lymph node and surgical biopsy from the chest wall lesion revealed fibro-matosis. As a result of chemotherapy, the fibro-matosis at the chest wall was also dissappeared as well, in addition to the lung cancer. With this report we would like to emphasize that not all the bone lesions although supported radiologically are metastatic and they shall undergo histo-pathological examination and in case of inoperable or irresectable fibromatosis, chemotherapy could be the choice of treatment.

LookUs & Online Makale