Amaç: Bu çalışmanın amacı, plevral efüzyonlu hastalarda günlük pratiğimizde kullanılan biyokimyasal parametrelerin oranlarının etkinliğini incelemektir.
Gereç ve Yöntemler: Plevral efüzyonlu hastaların Ocak 2012 ile Ekim 2018 tarihleri arasındaki verileri geriye dönük olarak incelendi. Tüm hastaların demografik verileri, eş zamanlı serum glikozu, albümin, protein, laktat dehidrogenaz (LDH), plevral sıvı pH ve adenozin deaminaz (ADA) değerleri incelendi.
Bulgular: Çalışmaya plevral efüzyonu olan 381 hasta alındı. Tüberküloz plevral efüzyon (TPE), parapnömonik plevral efüzyon (PPE) ve malign plevral efüzyon (MPE) hastalarında ortanca plevral sıvı ADA düzeyleri sırasıyla 36, 15 ve 9 idi. Gruplar arasındaki farklar anlamlı düzeydeydi (p=0,000). ROC eğrisi analizinde cut-off değeri >3,0043, plevral sıvı ADA/S-C-reaktif protein oranı TPE tanımlaması için %83 duyarlılık, %55 özgüllük, pozitif prediktif değeri (PPV) %48,7 ve negatif prediktif değeri (NPV) %8,8 idi. Serum LDH/plevral sıvı ADA oranı, ≤12,13 cut-off değerinde tüberküloz tanımlaması için %90,6 duyarlılık, %69,6 özgüllük, %58,4 PPV ve %93,9 NPV’ye sahipti. Diğer bir oran ise plevral sıvı LDH/ADA, cut-off değeri ≤28,6 olan plevral sıvı LDH/ADA oranı %89,8 duyarlılık, %66,6 özgüllük, %60,7 PPV ve %91 NPV, TPE tanımlaması için %9. TPE tanımlaması için ROC analizini karşılaştırdığımızda, plevral sıvı LDH/ADA ve serum LDH/ADA’nın plevral sıvı ADA/S-C-reaktif proteinden anlamlı derecede daha yüksek AUC değerleri verdiği bulundu.
Sonuç: Bu çalışma, mevcut rutin laboratuvar testleri kullanılarak TPE ve PPE, MPE hastalarını ayırt etmek için parametreler sağlamaktadır. Farklı sistemik ve plevral özellikleri yansıtan parametrelerin kombinasyonu, yalnızca sistemik veya plevral yanıtların biyo-belirteçleriyle karşılaştırıldığında daha iyi tanısal performans gösterdi. Hem serum LDH/ADA hem de plevral LDH/ADA oranı basit, hızlı ve objektif bir şekilde erken ayırıcı tanı kararının verilmesinde yardımcı olabilir.
Objective: The purpose of the present study was to examine the effectiveness of the rates of biochemical parameters used in our daily practice in patients with pleural effusion.
Material and Methods: The data of the patients with pleural effusion between January 2012 and October 2018 were analyzed retrospectively. Demographic data of all patients, concurrent serum glucose, albumin, protein, lactate dehydrogenase (LDH), pleural fluid (PF) pH, glucose, albumin, protein, adenosine deaminase (ADA), and LDH values were examined.
Results: Three hundred and eighty-one patients who had pleural effusion were enrolled in the study. Median PF-ADA levels in tuberculous pleural effusion (TPE), parapneumonic pleural effusion (PPE) and malignant pleural effusion (MPE) patients were 36, 15, and 9, respectively. The differences between groups were at significant levels (p=0.000). In receiver operating characteristics (ROC) curve analysis, the cutoff value was >3.0043, PF-ADA/serum C-reactive protein (CRP) ratio had 83% sensitivity, 55% specificity, positive predictive value (PPV) 48.7%, and negative predictive value (NPV) 86.8% for TPE identification. Serum LDH/PF-ADA ratio had 90.6% sensitivity, 69.6% specificity, PPV 58.4%, and NPV 93.9% for TB identification at ≤12.13 cutoff value. Another ratio was PF LDH/ADA, at a cutoff value of ≤28.6 PF LDH/ADA ratio had a sensitivity of 89.8%, specificity of 66.6%, PPV 60.7%, and NPV 91.9% for the identification of TPE. When we compare the ROC analysis for the identification of TPE, we found that PF-LDH/ADA and serum LDH/ADA gave significantly higher area under the curve values than PF-ADA/serum CRP.
Conclusion: This study provides parameters to distinguish TPE and PPE, MPE patients using existing routine laboratory tests. The combination of parameters reflecting different systemic and pleural features showed diagnostic performance only compared to biomarkers of systemic or pleural responses. Both serum LDH/ADA and pleural LDH/ADA ratio can be helpful in making an early differential diagnosis decision in a simple, fast, and objective way.