Çalışmamızda KOAH hastalarında ortaya çıkan kardiyovasküler değişiklikleri ekokardiyografik olarak değerlendirmeyi ve bu değişiklikler ile hastalığın ağırlığı ve hastaların fonksiyonel durumu arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Bu veriler ışığında KOAH hastalarının büyük bir kısmında daha önce bilinmeyen kardiyak bozukluk olduğu söylenebilir. Bu durum gerek ortak risk faktörlerine gerekse sebep-sonuç ilişkisine bağlı olarak açıklanabilir. Eşlik eden kardiyak patolojinin varlığı hastalığın seyrini etkilemede, atakları ağırlaştırmada ve tedaviye cevabı azaltmada rol oynayabilir. Bu nedenle KOAH’ta kalp patolojilerinin de eşlik edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm hastalara difüzyon kapasitesini de içeren solunum fonksiyon testleri altı dakika yürüme testi, arter kan gazı analizi ve ekokardiyografi uygulandı. Çalışmaya yaş ortalaması 58.53±10.61 olan 59 hasta dahil edildi. Hastalarımızın % 59.3’ünde PH;%3.4'ünde ağır PH saptandı. PH sıklığı evre 1 hastalıkta %72.7, evre 2 hastalıkta %51.7, evre 3 ve 4 hastalıkta %63.2 olarak bulundu. Hastalarımızın %98.3’ünde triküspid kapakta, %62.7’sinde mitral kapakta yetersizlik tespit edildi. Sağ ventrikül dilatasyonu %47.45, diyastolik disfonksiyon %67.2 oranında saptandı. Sol kalp yetmezliği sıklığı %5.1 olarak bulundu. Bu veriler ışığında KOAH hastalarının büyük bir kısmında daha önce bilinmeyen kardiyak bozukluk olduğu söylenebilir. Bu durum gerek ortak risk faktörlerine gerekse sebep-sonuç ilişkisine bağlı olarak açıklanabilir. Eşlik eden kardiyak patolojinin varlığı hastalığın seyrini etkilemede, atakları ağırlaştırmada ve tedaviye cevabı azaltmada rol oynayabilir. Bu nedenle KOAH’ta kalp patolojilerinin de eşlik edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, pulmoner hipertansiyon, ekokardiyografi, triküspid yetersizlik, mitral yetersizlik, sol kalp yetmezliğiWe aimed to investigate cardiovascular pathologies accompanying COPD by using echocardiography and establish their relationship with the stage of the disease and the functional status. All the cases underwent pulmonary function tests, including diffusion capacity, six-minute walking tests, arterial blood gas analysis end echocardiography. The study population included 59 cases with a mean age of 58.53±10.61. Of our cases 59.3% had PH; 3.4% being severe PH.The frequency of PH was 72.7% in stage 1, 51.7% in stage 2, and 63.2% in stage 3 and 4. Tricuspid regurgitation was seen in 98.3% of the cases and mitral regurgitation was detected in 62.7%. The frequency of right ventricular dilatation was 47.45%, and diastolic dysfunction 67.2%. 5.1% had left heart failure. As a conclusion, vast majority of the cases had previously undetected cardiac pathologies. Accompanying cardiac pathology effects the prognosis of the disease, deteriorates the attacks and makes treatment more difficult. It must be kept in mind that cardiac diseases may accompany COPD.
Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, pulmonary hypertension, echocardiography, tricuspid regurgitation, mitral regurgitation, left heart failure