ISSN: 1300-4115
İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi - Göğüs Hastanesi Dergisi: 22 (1)
Cilt: 22  Sayı: 1 - 2008
ORIGINAL ARTICLE
1.
MYASTENİA GRAVİSTE TİMEKTOMİ
THYMECTOMY FOR MYASTHENIA GRAVIS
Soner GÜRSOY, Ahmet ÜÇVET, Serdar ŞİRZAİ, Cemil KUL, Halil TÖZÜM, Ata ÖZTÜRK, Oktay BAŞOK
Sayfalar 1 - 5
Myastenia gravis (MG) nöromüsküler kavşağın otoimmün bir hastalığıdır. Medikal tedaviden yarar görmeyen ya da yüksek ilaç dozlarına gerek duyulan olgularda timektomi hastalığın regresyonuna katkısı olan bir tedavi yöntemidir. Kliniğimizde 2003-2006 yılları arasında MG nedeniyle timusa yönelik cerrahi müdahale yapılan yedi olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların dördü kadın, üçü erkek ve yaş ortalaması 40.2 (20 ile 58 arasında) idi. Tüm olgularda myastenik semptomlar mevcuttu. Olguların nörolojik tedavileri yapılmış ve klinik tablo kontrol altına alınmıştı. Tüm olgular antikolinesteraz, iki hasta ek olarak kortikosteroid kullanıyordu. Tüm olgular intravenöz immunoglobulin tedavisi görmüştü. Olguların altısına median sternotomi ile ekstended timektomi, nüks malign timomalı bir hastaya ise torakotomi ile timektomi uygulandı. Bir hasta postoperatif 30. günde kaybedildi. Ortalama takip süresi 15.4 aydı (6-36 ay). Üç hastada remisyon, bir hastada parsiyel yanıt, iki hastada ise stabil yanıt saptandı. Komplikasyon izlenmedi. Sonuç olarak; ekstended timektomi ile MG' li olgularda olguların yaşam kalitesi artar. Komplet remisyon sağlanabilir. Myastenik olgularda ekstended timektomi ile alınan iyi sonuçlar, bu girişimin önerilebilecek bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Myasthenia gravis (MG) is an autoimmun disease of neuromusculer junction. Thymectomy provides higher rate of remission to the patiens who had not benefit from medical treatment or needed higher drug dosages. Between 2003-2006, seven cases with MG treated by timus surgery with our clinic were studied retrospectively. Four cases were female and mean age was 40.2 (range 20 to 58). All cases had generalized myasthenic symptoms. Cases have been treated by neurologist and they were clinical stable. All cases were administered anticholinesterase therapy and two cases were taking corticosteroid drug additionally. All cases were administered intravenous immunoglobulin therapy preoperatively. We performed extended thymectomy via median sternotomy for the six of the cases, and thoracomy in one case, because of recurrens of malign timoma. One patient died at the 30th day after surgery. The follow up period was 15.4 (Range 6 to 13) months. Complet remission was seen in three cases and partial remission in one. Two cases were stable. As a result; extended thymectomy improves the quality of life. It may also provide complet remission. We obtained good results in our myasthenic cases by extended thymectomy. We believe that this procedure may be preferable in myasthenic cases.

2.
AKCİĞER LEZYONLARINDA POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ
POSITRON EMISSION TOMOGRAPHY IN LUNG LESIONS
Soner GÜRSOY, Ahmet ÜÇVET, Sinan ANAR, Ali Ata ÖZTÜRK, Halil TÖZÜM, Cemil KUL, Ahmet Emin ERBAYCU, Hakan KOPARAL
Sayfalar 7 - 12
Pozitron emisyon tomografi (PET) metabolik ve anatomik bilgiler veren yeni bir görüntüleme şeklidir. Bu çalışmada, kliniğimizde opere olan hastalarda preoperatif PET bulguları ile postoperatif histopatolojik sonuçların uyumu değerlendirilmiştir. Mayıs 2006 ile Ocak 2007 tarihleri arasında preoperatif dönemde PET tetkiki yapılan ve cerrahi girişim uygulanan 20 hasta çalışmaya alındı. PET ve operasyon bulguları karşılaştırılarak PET için doğru pozitif (DP), doğru negatif (DN), yalancı pozitif (YP), yalancı negatif (YN) değerleri saptandı ve duyarlılık, özgüllük, pozitif tahmini indeks (PTI), negatif tahmini indeks (NTI) ve doğruluk oranları hesaplandı. Hastaların 16' sı erkek dördü kadın, yaş ortalaması 51.9 idi. PET ile incelenen 20 hastada primer kitle ve lenf nodu dahil olmak üzere toplam 35 lezyon değerlendirildi. Buna göre preoperatif tetkikleri ve taramaları tamamlanan hastalar operasyona alındı. Hastalara uygun olan invazif cerrahi girişim uygulandı. Malign hastalarda rezektif girişimlere ek olarak mediastinal lenf bezi disseksiyonu uygulandı. PET' deki lezyonlar postoperatif histopatolojik sonuçlarla karşılaştırıldığında 14 DP (%40), 14 DN (%40), 3 YP (%8.6), 4 YN (%11.4) sonuçla karşılaşıldı. PET için duyarlık %78, öz güllük % 82, PTI % 82, NTI %78 ve doğruluk oranı %80 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, çalışmamızda PET-BT ile elde edilen doğruluk oranlarının malign ve benign ayırımında, kanser evrelemesinde ve tedaviye olan cevabın değerlendirilmesinde yeterli olduğu, saptanan PTI ve NTI oranlarının anlamlı olmakla birlikte invazif tanı yöntemleri ile desteklenmesi gerektiği izlenmiştir. PTI nin seçilmiş hasta gruplarında daha yüksek bulunabileceği, bununda invazif girişimle doğrulama endikasyonlarını genişletebileceği kanaatindeyiz.
Positron emission tomography (PET) is a new imaging modality offering anatomic and metabolic information and it is being used to differentiate benign from malignant lesions. The aim of this study is to evaluate the result of the PET analysis in the patients who were performed surgery after PET examination. The patients who were examinated with PET and were performed surgery in preoperative period were included in the study between May 2006 to January 2007. The value of true positive (TP), true negative (TN), false pozitive (FP), false negative (FN) for PET were found by compairing with PET and surgery findings. The ratio of sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV) and accuracy were calculated. 20 patients were included in the study. 16 of them were male. Mean age was 51,9. Wedge resection, lobectomy, pneumonectomy, mediastinoscopy, cystotomy - capitonage, and medistinal lymph node dissection were performed. 35 lesions including primary mass and lymph nodes were evaluated in 20 patients. Fourteen lesion were TP, 14 lesions were TN, 3 lesions were FP, 4 lesions were FN in PET results. According to these results it was found for PET that sensitivity was 78%, specificity was 82%, PPV was 82%, NPV was 78% and accuracy was 80%. Conclusion, despite high reliability of PET which plays an important role for the distinction of malign and benign lesions, staging of cancer and for the evaluation of its response to treatment, it should be taken into consideration that it could give deceiving results.

3.
AKCİĞERİN PLEOMORFİK KARSİNOMU (OLGU SUNUMU)
PLEOMORPHIC CARCINOMA OF THE LUNG (CASE REPORT)
Günseli BALCI, Serhan OLCAY, Nur YüCEL, Rıfat ÖZACAR
Sayfalar 13 - 16
Akciğerin pleomorfik karsinomu nadir görülen bir malign epitelyal tümördür. Erken evrede saptanıp rezeke edilmezse kötü prognozlu akciğer kanseri tipidir. 68 yaşında erkek olgu nefes darlığı, hemoptizi ve öksürük yakınmaları ile başvurdu. Posteroanterior akciğer grafisinde sağ hilusa süperpoze düzensiz sınırlı homojen dansite, bilgisayarlı toraks tomografisinde sağ hiler bölgede sağ pulmoner arter ve vene invaze kitle saptandı. Bronkoskopide sağ ana bronş girişinde lümeni tama yakın tıkayan vejetan tümöral lezyon görüldü. Bu bölgeden alınan biyopsi materyalinin histopatolojik ve immünhistokimyasal incelemesi pleomorfik karsinom olarak rapor edildi. Pleomorfik karsinom akciğerin nadir görülen ve kötü prognoza sahip bir tümörüdür, akciğerde kitle yapan etyolojik nedenler arasında akılda tutulmalıdır. Olgu, nadir görülmesi nedeniyle literatür eşliğinde sunuldu.
Pleomorphic carcinoma of the lung is a rare malignant tumour and is type of lung cancer with a poor prognosis when the tumor is not resected in early stages. A 68 years old man applied with complaints of cough, hemoptysis and breathlessness . There was irregular homogenius lesion in right hilus on posterior-anterior chest radiography and a mass lesion located in right hiler region with invasion of right pulmonary artery and vein on thorax computed tomography. In bronchoscopy, vegetan tumoral lesion that obstructs the lumen of right main bronchus was seen. Pleomorphic carcinoma was reported in histopathological and immunohistochemical examination of biopsy that was taken from this region. Pleomorphic carcinoma is a rarely seen tumor with a poor prognosis and should be thought in etiology of pulmonary masses. The case is presented with the review of literature as a rare entity.

4.
İDİYOPATİK MEDİASTİNAL FİBROZİS OLGUSU
A CASE OF IDIOPATHIC MEDIASTINAL FIBROSIS
Banu YOLDAŞ, Alpaslan ÇAKAN, Ufuk ÇAĞIRICI, Ali VERAL
Sayfalar 17 - 20
İdiyopatik mediastinal fibrozis (İMF) mediastenin visseral kompartmanında yoğun fibröz doku proliferasyonu ve depolanmasıyla sonuçlanan, nedeni her zaman ortaya konamayan, nadir izlenen bir patolojidir. Bu makalede, daha önce bilateral akciğer kist hidatiği nedeniyle opere edilmiş, sırt ağrısı yakınmasıyla başvuran 37 yaşındaki erkek hastada, eksploratris torakotomi ve inkomplet rezeksiyonla tanısı konan bir İMF olgusu sunulmuştur.
Idiopathic mediastinal fibrosis (IMF) is a rare pathological entity characterized with a dense fibrous tissue proliferation and storage in the visseral compartment of the mediastinum. Its etiology is undetermined in most of the cases. In this report, a 37 year-old man who was previously operated for bilateral lung hidatid cysts was admitted to our department suffering from back pain. Surgical intervention revealed IMF and he was treated by incomplet resection.

5.
PULMONER ALVEOLER MİKROLİTİYAZİS: OLGU SUNUMU
PULMONARY ALVEOLAR MICROLITHIASIS: CASE REPORT
Emine AYSOY KARARMAZ, Arzu GÜLER, Serpil TEKGÜL, Enver YALNIZ, Zekiye AYDOGDU DİNÇ, Meltem GÜRSOY, Emel PALA ÖZDEN
Sayfalar 21 - 25
Pulmoner alveoler mikrolitiyazis (PMA); nadir görülen bir hastalıktır. Etiyolojisi ve patogenezi bilinmemektedir. Genellikle asemptomatik kişilerde, tipik akciğer grafi bulgularıyla karşımıza çıkar. Alveollerde kalsiyum fosfat içeren mikrolit birikimi ile karakterizedir. 35 yaşında erkek hasta eforla nefes darlığı şikayeti ile kliniğimize yatırıldı. Fizik muayene (FM)'de bilateral solunum sesleri az alındı. Posteroanterior (PA) Akciğer grafisi ve toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT)' de her iki akciğerde yaygın milimetrik nodüller ve periferal bal peteği şeklinde interstisyel görünüm mevcuttu. Solunum Fonksiyon Testi (SFT)'nde restriktif patern ve difüzyon kapasitesinde düşüklük saptandı. Hastaya yapılan fiberoptik bronkoskopi (FOB)'de endobronşial lezyon izlenmedi ve alınan Tranşbronşiyal biyopsi (TBB)'nin patoloji sonucu PAM olarak raporlandı. Ailesi tarandığında bir erkek kardeşinde de PAM saptandı. Nadir görülmesi nedeniyle sunmaktayız.
Pulmonary alveolar microlithiasis (PAM) is a rare disease. The etiology and pathogenesis remain unknown; the patients are usually asymptomatic and the chest radiograms are typic. It is characterized by intra-alveolar deposition of microliths consisting of calcium phosphate. A- 35 year old man with shortness of breath was admitted to our clinic. Physical examination revealed bilateral decreased breathing sounds. In chest roentgenogram and thorax computed tomography, bilateral diffuse milimetric nodules and peripheral honey-comb like interstitial changes were seen. Pulmonary functional tests showed restrictive pattern and decreased diffusion capacity was found. Endobronchial lesion was not seen at the fiberoptic bronchoscopy and transbronchial biopsy pathology was reported as PAM. when the individuals of his family were searched, his brother was diagnosed with PAM. Because this disease is rare, we want to present this case.

LookUs & Online Makale