ISSN: 1300-4115
Karsinoid Tümörlerde Parankim Koruyucu Cerrahi Tedavi Sonuçlarımız ve Cerrahi Yaklaşımdaki Değişiklikler [Göğüs Hastanesi Dergisi]
Göğüs Hastanesi Dergisi. 2021; 35(1): 32-37 | DOI: 10.5222/IGH.2021.68552

Karsinoid Tümörlerde Parankim Koruyucu Cerrahi Tedavi Sonuçlarımız ve Cerrahi Yaklaşımdaki Değişiklikler

Figen Türk, Gökhan Yuncu, Tolga Semerkant, Yasin Ekinci, Gökhan Öztürk
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Denizli,Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Karsinoid tümörlerin cerrahi tedavisinde lobektomi ile birlikte yapılan hiler/mediastinal lenf nodu örneklemeleri en sık uygulanan cerrahi yöntemlerdir. Lobektomi ile beraber yapılan bronkoplastik yaklaşımlar ise hem normal akciğer dokusunun korunmasını, hem de santral yerleşimli tümörlerde sleeve rezeksiyona imkan vererek pnömonektomiden kaçınmada alternatif cerrahi yaklaşım sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde opere edilen karsinoid tümörlü olgularda uyguladığımız parankim koruyucu açık cerrahi tedavi deneyimlerimizi literatürde yer alan cerrahi yenilikler ışığında sunmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimizde 2006-2012 yılları arasında karsinoid tümör tanısı almış ve cerrahi rezeksiyon uygulanmış 11 olgu tümörün epidemiyolojisi, tanı yöntemleri, tümörün lokalizasyonu, cerrahi tedavi yöntemi, tipi ve evresi ile postoperatif komplikasyonlar açısından geriye dönük olarak incelendi.
BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 54,81±13,75 yıl (31-72yıl) olup 7’si erkek, 4’ü kadındı. Öksürük 8 olguyla (%72,7) en sık gözlenen başvuru şikayetiydi. Olguların 8’inde (%72,7) kesin tanı bronkoskopik biyopsi ile kondu. Onbir olguda 11’i tipik (%84,6), 2’si atipik (%15,4) olmak üzere toplam 13 karsinoid tümöre rastlandı. En sık uygulanan cerrahi teknikler, 3’ü sleeve ve 1’i bronkioanjioplastik olmak üzere 7 lobektomi (%53,8) ve 4 olguda wedge rezeksiyondu. Sadece tek olguda bilateral senkron ve 3 yıl sonra metakron karsinoid tümör saptandı. Postoperatif patolojik tanı olarak en sık 6 olguda (%54,5) T2N0M0, 3 olguda ise (%27,2) T1N0M0 saptandı. Postoperatif dönemde 1 olguda atelektazi 1 olguda ise uzamış hava kaçağı gözlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kliniğimizde karsinoid tümörlü hastaların cerrahi tedavisinde her ne kadar halen torakotomi ile lobektomi uygulansa da, son zamanlarda kullanımları gittikçe artan VATS ve robotik cerrahi tekniklere doğru yönlendirmiş ve günlük pratikte minimal invaziv cerrahi öncelik olmuştur

Anahtar Kelimeler: Karsinoid tümör, sleeve rezeksiyon, bronkoplastik rezeksiyon, VATS, robotik cerrahi

Our Parenchyma-Sparing Surgical Treatment Results in Carcinoid Tumors and Changes in the Surgical Approach

Figen Türk, Gökhan Yuncu, Tolga Semerkant, Yasin Ekinci, Gökhan Öztürk
Pamukkale University Medical School Department of Thoracic Surgery Denizli, Turkey

INTRODUCTION: Hilar/mediastinal lymph node sampling with lobectomy are the most common surgical methods used for the surgical treatment of carcinoid tumors. Bronchoplastic approaches together with lobectomy enable sparing of normal lung tissue and provide an alternative surgical approach to avoid pneumonectomy by enabling sleeve resection for centrally located tumors. The aim of this study was to present our parenchyma-sparing open surgical treatment experiences with the carcinoid tumor cases operated in our clinic in light of the new developments in the literature
METHODS: The 11 tumor cases that had been diagnosed with carcinoid tumor and undergone surgical resection at our clinic between 2006 and 2012 were retrospectively revealed for tumor epidemiology, diagnostic methods, tumor localization, surgical treatment method, type and stage and postoperative complications.
RESULTS: There were 7 males and 4 females with a mean age of 54.81±13.75 years (31-72 years). Cough was the most common presentation symptom with 8 cases (72.7%). A bronchoscopic biopsy was used for the definite diagnosis in 8 cases (72.7%). There were 11 (84.6%) typical and 2 (15.4%) atypical carcinoid tumors in the 11 cases. The most common surgical methods were lobectomy in 7 cases (53.8%) (3 sleeve, 1 bronchoplastic) and wedge resection in 4 cases. We found bilateral synchronous and 3 years later metachronous carcinoid tumor in a single case. The postoperative pathology diagnosis was T2N0M0 in 6 cases (54.5%) and T1N0M0 in 3 cases (27.2%). There was 1 atelectasis and 1 prolonged air leak in the postoperative stage.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although we still use thoracotomy and lobectomy for the surgical treatment of carcinoid tumors in our clinic, we currently prefer minimal invasive surgery with the VATS and robotic surgery techniques that are gradually becoming more popular.

Keywords: Carcinoid tumor, sleeve resection, bronchoplastic resection, VATS, robotic surgery

Figen Türk, Gökhan Yuncu, Tolga Semerkant, Yasin Ekinci, Gökhan Öztürk. Our Parenchyma-Sparing Surgical Treatment Results in Carcinoid Tumors and Changes in the Surgical Approach. Göğüs Hastanesi Dergisi. 2021; 35(1): 32-37

Sorumlu Yazar: Figen Türk, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale