ISSN: 1300-4115
SİGARA İÇEN VE İÇMEYEN KOAH’LI KADINLARDA ATOPİ VE DİĞER RİSK FAKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ [Göğüs Hastanesi Dergisi]
Göğüs Hastanesi Dergisi. 2018; 32(3): 153-161

SİGARA İÇEN VE İÇMEYEN KOAH’LI KADINLARDA ATOPİ VE DİĞER RİSK FAKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Elif Yelda NİKSARLIOĞLU1, Gül KARAKAYA2, Ahmet Uğur DEMİR3, Ali Fuat KALYONCU2
1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, İstanbul, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Erişkin Allerji, Ankara, Türkiye
3Hacettepe Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları, Ankara, Türkiye

Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ilerleyici ve kısmen geri dönüşlü hava yolu obstrüksiyonu ile karakterize bir hastalıktır. Etiyolojide en önemli risk faktörü sigara olmakla birlikte diğer pek risk faktörü bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı sigara içen ya da içmeyen KOAH tanılı kadın olgularda atopy ve risk diğer risk faktörlerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya KOAH nedeniyle takip edilen veya yeni tanı alan 96 kadın hasta dahil edildi. Sigara içmeyenler grup I (n=42), içenler grup II (n=54) olarak kabul edildi. Bulgular: Grup I’in yaş ortalaması grup II’den daha yüksekti (64.5±10.7 ve 58.4±9.5; p=0.04). Grup I ve II arasında kişisel atopik hastalık öyküsü, aspirin/analjezik intoleransı, deri prik testi pozitifliği, kan eozinofil yüzdesi, serum total IgE ve ?1-AT düzeyleri açısından fark yoktu. Bronş hiperreaktivitesi oranı grup I ve grup II için sırasıyla %85.7 ve %75.9 idi (p>0.05). Grup I’nin ortalama mutlak FEV1 değerinin grup II’den daha düşük (1.2±0.4 ve 1.4±0.5L; p=0.015) olduğu saptandı. Tüm hastalarda serum total IgE (ln IgE) düzeyi yükseldikçe beklenen FEV1 düzeyinde düşme izlendi. Ancak grup I ve II’ye tek tek bakıldığında benzer eğilim izlenmekle birlikte aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: KOAH’lı kadın hastalarda IgE düzeyi ile tanımlanan atopi ile solunum fonksiyon testi arasında ilişki saptanırken, sigara içen ve içmeyenler arasında benzer bir ilişki izlenmemiştir. Hastalardaki bronş hiperreaktivitesi öyküsünün ve serum total IgE düzeyi ile FEV1 arasındaki korelasyonun Dutch hipotezini destekler bir bulgu olabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Atopi, Dutch hipotezi, kadın, KOAH, risk faktörleri, sigara

EVALUATION OF ATOPY AND OTHER RISK FACTORS FOR SMOKER AND NON-SMOKER WOMEN WITH CHRONIC OBSTRUCTIVE LUNG DISEASE

Elif Yelda NİKSARLIOĞLU1, Gül KARAKAYA2, Ahmet Uğur DEMİR3, Ali Fuat KALYONCU2
1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, İstanbul, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Erişkin Allerji, Ankara, Türkiye
3Hacettepe Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları, Ankara, Türkiye

Aim: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is mainly characterized by progressive and not fully reversible airflow limitation. Cigarette smoking is the main cause of COPD and there are many other known risk factors. The aim of our study was to investigate the presence of atopy and other risk factors for smoker and non-smoker women with COPD. Material and Methods: Ninety six women who have been followed up or newly diagnosed as COPD were enrolled to this survey for a period of 14 months. Nonsmokers were accepted as group I (n=42) and smokers as group II, (n=54). Results: Mean ages were higher in group I than group II (64.5±10.7 vs 58.4±9.5, p=0.04). No significant differences were detected between group I and II in personal atopy history, aspirin/analgesic intolerance, skin prick test positivity, blood eosinophils percentage, serum total IgE and ?1-antityripsin levels. Bronchial hyperreactivity rate was %85.7 in group I and %75.9 in group II (p>0.05). The mean FEV1 value was lower in group I compared to that of group II (1.2±0.4 vs.1.4±0.5L; p=0.015). Elevated serum total IgE (ln IgE) level was correlated with FEV1 decline in all patients; but there was no correlation when groups I and II were analyzed separately. COPD patients were analyzed separately. Conclusion: Atopy was related to pulmonary function tests in women with COPD, but there was no similar relationship between smokers and nonsmokers groups. We think that bronchial hyperreactivity rate and relation between increase in serum total IgE and decline of FEV1 might support Dutch hypothesis.

Keywords: Atopy, COPD, Dutch hypothesis, risk factors, smoking, women

Elif Yelda NİKSARLIOĞLU, Gül KARAKAYA, Ahmet Uğur DEMİR, Ali Fuat KALYONCU. EVALUATION OF ATOPY AND OTHER RISK FACTORS FOR SMOKER AND NON-SMOKER WOMEN WITH CHRONIC OBSTRUCTIVE LUNG DISEASE . Göğüs Hastanesi Dergisi. 2018; 32(3): 153-161
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale