ISSN: 1300-4115
MEDİASTENİN NADİR BİR PATOLOJİSİ: 7 OLGU NEDENİYLE TİMİK KİSTLER [Göğüs Hastanesi Dergisi]
Göğüs Hastanesi Dergisi. 2015; 29(3): 151-154

MEDİASTENİN NADİR BİR PATOLOJİSİ: 7 OLGU NEDENİYLE TİMİK KİSTLER

Ahmet ÜÇVET1, Soner GÜRSOY1, Mehmet ÜNAL1, Esra YAMANSAVCI ŞİRZAİ1, Banu YOLDAŞ1, Ozan USLUER1
İSSGHH, 1. Göğüs Cerrahisi, İzmir, Türkiye

Amaç: Timik kistler, ön mediasten kitleleri içinde %1-5 sıklıkta karşımıza çıkan benign lezyonlardır. Radyolojik olarak düzgün sınırlı olup, düşük dansitede olan bu kistlerin ayırıcı tanısında diğer mediasten kistleri ve tümörleri yer alır. Bu çalışmada kliniğimizde timik kist nedeniyle opere edilen 7 olgunun değerlendirilmesi amaçlanmış ve bu olgular literatür eşliğinde tartışılmıştır. Yöntem ve Gereç: 2007-2012 yılları arasında Timik kist nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan 7 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Timik kist tanısı alan, yaşları 37-70 arasında değişen (ortalama 50.6 +/- 11.6) hastaların 5'i kadın, 2'si erkekti. Literatürde çoğu olgu asemptomatik olarak belirtilmesine rağmen bizim olgularımızın tümü çeşitli semptomlarla başvurmuştu. Üç olguya median sternotomi, 2 olguya sağ posterolateral torakotomi ve 2 olguya videotorakoskopi ile rezeksiyon uygulandı. Ortalama kist büyüklüğü 8,4±2.6 cm (4-10 cm) idi. Hiçbir olguda malignite ve komplikasyon saptanmadı, takiplerinde nüks izlenmedi. Sonuç: Timik kistler, her ne kadar benign lezyonlar olsa da bası semptomlarına yol açabilmeleri ve diğer mediastinal patolojilerden kesin ayrıcı tanılarının yapılabilmesi için cerrahi olarak tedavi edilebilmektedirler. Seçilecek cerrahi yöntem ise lezyon lokalizasyonuna ve cerrahın tecrübesine bağlı olarak değişebilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Mediasten, Timik kist

A RARE PATHOLOGY OF MEDIASTINUM: THYMIC CYSTS DUE TO SEVEN PATIENTS

Ahmet ÜÇVET1, Soner GÜRSOY1, Mehmet ÜNAL1, Esra YAMANSAVCI ŞİRZAİ1, Banu YOLDAŞ1, Ozan USLUER1
İSSGHH, 1. Göğüs Cerrahisi, İzmir, Türkiye

Aim: Thymic cysts are benign lesions representing %1-5 of all anterior mediastinal masses. Radiologically they are well circumscribed, hypodense cysts and differential diagnosis consist of other mediastinal cysts and tumours. In this study we aimed to evaluate patients, operated in our department due to thymic cyst, under the light of the literature. Material and Methods: Seven patients, operated due to thymic cyst between 2007-2012, were analysed retrospectively. Results: The mean age and age range of the 5 female and 2 male patients were 50.6±11.6 and 37-70 respectively. Eventhough thymic cysts are reported to be asymptomatic in the literature, all of our cases were admitted with various symptoms. For three patients median sternotomy, right posterolateral thoracotomy for two and videothoracoscopic resection were performed for the rest two patients. Median size of the cysts were 8,4±2.6 cm (4-10 cm). In none of these patients neither a malignancy nor a complication was detected, and all are under follow up without any recurrence. Conclusion: Surgical resection is the recommended treatment method for thymic cysts, in the consequence of their potential compressive effect on surrounding tissues and to get a certain diagnosis. The selection of the surgical technique depends on the localization of the lesion and the experience of the surgeon.

Keywords: Surgery, mediastinum, thymic cysts

Ahmet ÜÇVET, Soner GÜRSOY, Mehmet ÜNAL, Esra YAMANSAVCI ŞİRZAİ, Banu YOLDAŞ, Ozan USLUER. A RARE PATHOLOGY OF MEDIASTINUM: THYMIC CYSTS DUE TO SEVEN PATIENTS . Göğüs Hastanesi Dergisi. 2015; 29(3): 151-154
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale